Meest gemaakte fouten door beleggers!7 minuten leestijd

Meest gemaakte fouten door beleggers!<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">7</span> minuten leestijd</span>

Wilt u beginnen met beleggen of bent u onlangs begonnen met beleggen? In dit artikel leest u de meest gemaakte fouten door beginnende beleggers.

Een van de redenen waarom u wilt beginnen met beleggen is om een stap dichter bij financiële onafhankelijkheid te komen. Ik heb eerder een artikel geschreven wat dit inhoudt, en waarom u dit ook kunt bereiken! Klik hier en ga direct naar het artikel!

Geen strategie hebben

De eerste en meest gemaakte fout is het niet hebben van een strategie. Het hebben van een strategie is ontzettend belangrijk als je gaat beginnen met beleggen. Je ziet dat veel beginnende beleggers zomaar investeren in bepaalde aandelen omdat ze die bedrijven kennen, maar ze hebben geen strategie. Zorg ervoor dat, voordat u begint net beleggen, u weet welke verschillende manieren van beleggen er zijn en welke bij u past. Er zijn allerlei verschillende manieren van beleggen, zoals bijvoorbeeld in groeiaandelen, dividendaandelen of indexfondsen. Dit zijn allerlei manieren die je ook nog met elkaar kunt combineren.

Zorg ervoor dat je een plan hebt. Dit plan moet u voor uzelf opschrijven en u eraan houden.

Veel mensen zeggen dat ze willen beginnen met beleggen, en willen graag investeren in facebook en apple. De reden hiervoor is dat dit bedrijven zijn waarin zij geloven en vertrouwen hebben.

Echter is dat precies een manier dat ze het niet moet doen. Want met deze reden hebben zij geen idee wat de aandelen precies inhouden, er zit geen plan achter.

Denken dat het makkelijk is

Een van de meest gemaakte fouten door beleggers is dat ze denken dat beleggen makkelijk is. Beleggen hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar het is zeker niet makkelijk als vele mensen denken.

Natuurlijk, als u een gemiddeld rendement wilt behalen en de markt wilt volgen kan het vrij eenvoudig zijn door een ETF te kopen. Dit is een voorbeeld van een manier van eenvoudig beleggen. Echter wat je ziet is dat veel beginnende beleggers denken dat ze heel makkelijk meer rendement kunnen behalen dan de markt, en dat is niet zo. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

Voorbeelden denken dat het makkelijk is, een van de meest gemaakte fouten door beleggers

Meeste gemaakte fouten door beleggers 1

Ik heb twee voorbeelden, het eerste voorbeeld zijn de cruise bedrijven is op dit moment. We hebben op het moment van schrijven van deze blog een pandemie. De cruiseboten liggen stil, niemand gaat op vakantie. Dan kun je natuurlijk denken dat alle cruises zijn gedaald met zeventig tot negentig procent gedaald. Ik stop al mijn geld in die cruises en die gaan vanzelf weer terug naar het oude niveau, namelijk naar de oude prijs. Als dat gebeurt heb ik heel mooi rendement.

Dat is niet hoe het werkt. Het kan zo zijn dat de cursus naar het oude niveau gaan, maar het hoeft absoluut niet zo te zijn. Dus het is echt niet zo makkelijk dan je zou denken.

Een ander voorbeeld is olie. Er is op dit moment veel gaande op het gebied van olie. Veel verschillende landen zijn met elkaar in conflict over de prijs van olie. Landen proberen hier een afspraak te maken. De olie is heel erg had gedaald, en je ziet dat veel beginnende beleggers dan nu in olie gaan investeren, want de olie zou wel weer omgaan gaan. Maar het is niet zo makkelijk.

Risico en rendement zijn altijd met elkaar verbonden. Knoop dat goed in uw oren! Er is een bepaald risico, en daar hoort een bepaald rendement bij.

Zit er een hoog potentieel rendement aan vast, dan zit er ook een hoog risico aan vast. Is het een wat lager potentieel rendement, dan is er waarschijnlijk ook een lager risico.

Er is geen manier om makkelijk snel veel meer geld te verdienen zonder dat je enorme risico’s loopt, dus denk niet dat beleggen een makkelijke manier is om snel veel geld te verdienen!

Iedere moment van de dag uw rendement bekijken

Fout 4 is namelijk dat je te vaak op je telefoon kijkt naar je portefeuille en de koersen. Tegenwoordig is het erg makkelijk om deze informatie te verkrijgen. Wanneer je de app van de broker installeert op uw telefoon kunt u op ieder moment van de dag bekijken hoe uw investeringen ervoor staan.

Vroeger was dat allemaal anders, toen was alles op papier. Een keer per dag kwam de postbode met de krant waarin de nieuwste koersen van de aandelen stonden. Hierbij had je eenmaal per dag het overzicht om tegen welke prijs je je aandelen nu kan verkopen.

Met de toegang tot je portefeuille op ieder moment van de dag heb je dat overzicht niet maar een keer per dag, maar op ieder moment van de dag. Dit kan ontzettend verleidelijk zijn.  Je ziet gebeuren dat mensen veel te veel korte termijn gaan denken.

Bent u iemand die elk uur uw telefoon opent en naar uw investering kijkt? Dan bent u mogelijk een beginnende belegger en wordt u teveel gevoed door de korte termijn.

Investeer voor de lange termijn, een van de meest gemaakte fouten door beleggers

Een aankoop van een aandeel is een investering in het bedrijf waarin u vertrouwen moet hebben op de lange termijn. U moet zich comfortabel bij voelen om het aandeel 10 of misschien wel 20 jaar bij u te houden. Ik zeg niet dat u een aandeel ook daadwerkelijk zo lang bij u gaat houden, er kan in de tussentijd van alles gebeuren. Echter moet u bij de aankoop van het aandeel wel bereid zijn om het aandeel zo lang in uw bezit te houden.

Als u daar niet toe bereid bent, waarom bent u daar niet toe in bereid? Heeft u geen vertrouwen in het bedrijf? Of heeft u uw geld op korte termijn weer nodig? Als dit het geval is moet u misschien nog een keer nadenken of u wel de aandelen van dit bedrijf wilt kopen.  

U laten beïnvloeden door emoties

Meeste gemaakte fouten door beleggers 2

Emoties is een belangrijke factor bij beleggen. Over het algemeen luidt het advies dat u zich niet moet laten beïnvloeden door uw emoties. Emoties is de grootste rendement killer van particuliere beleggers!

Emotie is heel erg belangrijk om dat zoveel mogelijk uit te schakelen bij beleggen. Echter iedereen heeft emotie. Stel de markt halveert, dan speelt bij iedereen emotie mee. Maar zorg ervoor dat je er geen beslissingen op gaat nemen op basis van emotie.

Timen van de markt als meest gemaakte fouten door beleggers

Een belangrijke gezegde in de beleggingswereld is:

Time in the market beats timing the markt

Het is onmogelijk dat u iedere keer op precies het juiste moment koopt of verkoopt.

Beter presteren dan de markt is een utopie voor de meeste. Ja er zijn mensen die beter presteren dan de markt, maar er zijn ook mensen die minder goed presteren dan de markt.

Uiteindelijk is de markt het gezamenlijke van ons allemaal. Alle koop en verkooporders die wij plaatsen gezamenlijk bepaalt de koers van een aandeel en vormt daarmee de markt.

Wilt u beter presteren dan de markt? Dan betekent dat u ook uzelf moet verslaan, want u bent ook onderdeel van de markt. En naast uzelf moet u vele gelijkgestemde verslaan om beter te presteren.

U kunt niet in de dip kopen en op de top verkopen, want u weet niet wat de dip is en wat de top is. Maak een plan en een strategie en houdt u hieraan.

Maak niet teveel kosten

De kosten zijn een killer voor uw rendement! De kosten drukken uw rendement, want iedere euro die u moet betalen aan kosten levert u direct in op uw rendement.

Binnen beleggen zijn er heel veel onzekerheden, eigenlijk is bijna niets zeker in de beleggingswereld. Het enige wat zeker is, is dat u kosten moet gaan betalen.

Zorg ervoor dat u goed naar de kosten kijkt. Dat kan op verschillende manieren. Wanneer u begint met beleggen is het goed om verschillende brokers te vergelijken.

Ik heb goede ervaring met DeGiro, zij zijn een goede broker met een goed aanbod tegen lage kosten zoals transactiekosten en andere fees.

Binnen uw broker kunt u ook nog eens kijken hoe u daar zo min mogelijk kosten kan maken. Bijvoorbeeld de DeGiro heeft een kernselectie aan ETF’s. Wanneer u een ETF uit de kernselectie koopt of verkoopt betaalt u geen transactiekosten. Er zit geen addertje onder het gras, ik heb het zelf al veelvuldig gedaan.

Geen financiële buffer hebben

Meeste gemaakte fouten door beleggers 4

Het meest slechte wat u kunt overkomen is het verplicht moeten verkopen van aandelen omdat u uw geld nodig hebt om bijvoorbeeld rekeningen te betalen. Dit is niet de juiste manier van beleggen!

Het hebben van een financiële buffer is ontzettend belangrijk. U investeert voor de lange termijn. Dan heb ik het niet over een paar maanden, maar bijvoorbeeld over 10 of 20 jaar.

Zorg dat u in staat bent om het geld te “missen” voor die periode. Wanneer u over een paar maanden een grote uitgaven moet doen, is het niet verstandig om nu te gaan beleggen met dat geld.

Stel de markt daalt nu met 30%, wat gaat u doen met uw aandelen? Die moet u nu verplicht verkopen en u verliest hierop 30%.

Een jaar later is de markt herstelt met 50%, maar hier heeft u niet meer van kunnen profiteren omdat u uw rekeningen moest betalen.

Voorkom dat u in dit soort situaties terecht komt!

De grootte van de financiele buffer beslist u zelf, u kunt bijvoorbeeld 2 of 6 maanden aan uitgaven aanhouden. Stel u geeft 1.000 euro per maand uit aan uw hypotheek of huur, boodschappen etc. Dan is het verstandig om een financiële buffer van tussen de 2.000 of 6.000 euro aan te houden.

Als u een grote uitgaven gaat doen zoals bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto of een huis, ga dan niet nog even snel beleggen met dit geld!

Vergeet de inflatie niet

Wanneer u gaat beleggen wilt u graag rendement maken! Een van de meest gemaakte fouten door beleggers is het vergeten van inflatie. Laat ik direct een voorbeeld geven.

Stel u maakt 1% rendement, geweldig! Uw vermogen is met 1% gestegen. Echter wat gebeurt er als de inflatie 2,5% was? Dan verliest u dus 1,5% koopkracht op uw vermogen.  

Een andere belangrijke factor is de belasting, namelijk de vermogensrendementsheffing. Deze belasting betaalt u over uw vermogen. Houdt er dus rekening mee dat u ook de belasting moet.

Conclusie meest gemaakte fouten door beleggers

In dit artikel heeft u alles gelezen over de meest gemaakte fouten door beleggers. De meest gemaakte fouten zijn:

  • Geen strategie hebben
  • Denken dat het makkelijk is
  • Iedere moment van de dag uw rendement bekijken
  • U laten beïnvloeden door emoties
  • Timen van de markt als meest gemaakte fouten door beleggers
  • Maak niet teveel kosten
  • Geen financiële buffer hebben
  • Vergeet de inflatie niet

Wanneer u dit artikel gelezen heeft, bent u een stuk beter voorbereid om te beginnen met beleggen.

Over

Hoi, ik ben Pieter! Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met investeren, en voor het eerst bitcoin gekocht in 2013! Op mijn website deel ik alles over beleggen, cryptocurrencies, side hustles en andere manieren van online geld verdienen! Ik dacht altijd dat beleggen voor oude grijze mannen was, maar dat is niet zo! Veel plezier met lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*