GameStop aandeel, wat gebeurt er met dit aandeel?10 minuten leestijd

GameStop aandeel, wat gebeurt er met dit aandeel?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">10</span> minuten leestijd</span>

Wil jij weten wat er gebeurt met het GameStop aandeel? In dit artikel lees je alles over het aandeel GameStop en wat er de laatste tijd is gebeurd.

Eerder heb ik ook al een artikel geschreven over het kopen en verkopen van aandelen voor de beginnende belegger. Dit artikel omschrijft alles wat je moet weten voor de beginnende belegger.

In dit artikel gaan we specifiek in op alles rondom het GameStop aandeel.

Achtergrond informatie over het GameStop aandeel

In deze paragraaf geven we meer achtergrond informatie zodat je het hele verhaal goed kunt begrijpen. We beginnen met het short selling van een aandeel, want wat is dat eigenlijk?

Wat is short selling?

GameStop aandeel 4

Short selling is een financiële constructie waarbij een belegger, bekend als de short-seller, aandelen leent en deze daarna direct verkoopt. Dit in de hoop ze later terug te kopen (“dekking”) tegen een lagere prijs. Om vervolgens de geleende aandelen (plus rente) daarna terug te betalen aan de geldschieter. HIermee profiteert de short seller van een daling van het aandeel. In de praktijk is er een onbeperkt risico op verliezen. Dit omdat er geen limiet is aan hoe hoog de prijs van een aandeel kan stijgen. In tegenstelling tot het innemen van een longpositie (simpelweg eigenaar zijn van de aandelen), waarbij het verlies van de investeerder beperkt blijft tot de kosten van zijn initiële investering.

Short sellers zijn blootgesteld aan het risico van short-squeezing, wat optreedt wanneer het aandeel in waarde stijgt, bijvoorbeeld als gevolg van plotseling gunstig nieuws. Short sellers worden dan gedwongen de aandelen die ze aanvankelijk hadden verkocht terug te kopen tegen een hogere prijs. Door de aandelen te kopen om hun shortposities te dekken, stijgt de prijs van de shortposities, waardoor meer short sellers hun posities kunnen afdekken door de aandelen te kopen. Dit kan resulteren in een tekort van aandelen en een nog grotere stijging van de aandelenkoers.

Op 22 januari 2021 was ongeveer 140 procent van de float van GameStop (het deel van de aandelen van een bedrijf dat in handen is van openbare investeerders) short verkocht. Dit betekent dat sommige short aandelen opnieuw uitgeleend waren en weer short waren gegaan. Beleggers die op r/wallstreetbets zaten, waren van mening dat het bedrijf aanzienlijk ondergewaardeerd werd. En met zo’n groot aantal aandelen dat short was, konden ze een short squeeze veroorzaken door de prijs op te drijven. Dit met grote verliezen bij de short sellers tot gevolg.

Het GameStop aandeel

GameStop, een Amerikaanse keten van fysieke videogamewinkels, had de afgelopen jaren te kampen met concurrentie van digitale verkoop van games en de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie. Hierdoor is het aantal mensen dat games kocht in de fysieke winkels afnam. Als gevolg hiervan daalde de aandelenkoers van GameStop, waardoor veel institutionele beleggers de aandelen short gingen verkopen. In september 2020 onthulde Ryan Cohen (de voormalige CEO van Chewy, een online dierenvoedingsketen) echter een aanzienlijke investering in GameStop en trad toe tot het bestuur van het bedrijf, waardoor sommigen dachten dat de aandelen ondergewaardeerd waren.

Door de COVID-19-pandemie waren de consumentenbestedingen in het algemeen drastisch lager dan normaal. Er was ook meer geld in handen van investeerders als gevolg van historisch lage rentetarieven en het onvermogen om hun geld elders te besteden. Andere voorgestelde factoren waren onder meer een cultuur van het nemen van grote kansspelen op de aandelenmarkt in de hoop snel geld te verdienen, woede van sommige investeerders jegens Wall Street-hedgefondsen vanwege hun rol in de financiële crisis van 2007 en 2008, of de algemene democratisering van de aandelenmarkt in combinatie met het vermogen van detailhandelaren om onmiddellijk te communiceren via sociale media.

r/wallstreetbets

r/wallstreetbets is een community, of subreddit, op de sociale nieuwswebsite Reddit. De subreddit staat bekend om zijn risicovolle aandelentransacties. Zelfs vóór de squeeze was er interesse in GameStop (ticker symbol: GME) op r/wallstreetbets. Een gebruiker, Keith Gill, die op de site bekend staat als u/DeepFuckingValue en op andere sociale media-accounts als “Roaring Kitty“, had ongeveer $ 53.000 aan callopties op GME gekocht in 2019. Hij zag zijn positie op 27 januari 2021 stijgen tot een waarde van $ 48 miljoen.

Gill, een 34-jarige marketingprofessional uit Massachusetts Verenigde Staten, verklaarde dat hij in de zomer van 2019 begon met investeren in GameStop. Dit deed hij nadat hij dacht dat de aandelen ondergewaardeerd waren. Hij deelde zijn investering op r/wallstreetbets en gaf regelmatig updates over de prestaties, inclusief momenten waarom zijn verlies was. Vervolgens verklaarde Gill op 29 januari dat hij “dacht dat deze transactie succesvol zou zijn” maar “nooit had verwacht wat er de afgelopen week gebeurde”. Hier voegde hij vervolgens aan toe dat hij van plan was zijn YouTube-kanaal voort te zetten en mogelijk een huis te kopen.

Op 27 januari meldde Mashable dat de subreddit bezoekersrecord had verbroken vanwege de populariteit rondom het GameStop aandeel. Het record werd verbroken met 73 miljoen paginaweergaven in 24 uur. De community groeide op 29 januari met meer dan 1,5 miljoen gebruikers tot 6 miljoen leden. R/wallstreetbets was de snelstgroeiende subreddit in de week van de short squeeze. Dit met meer dan 2 miljoen leden tussen 22 januari en 29 januari.

De r/wallstreetbets Discord-server werd op 27 januari verbannen. Gebruikers zetten echter snel vergelijkbare servers op voor de applicatie. Discord draaide zijn beslissing de volgende dag terug. Hiermee probeerde ze de gemeenschap tegemoet te komen.

Wat is er de afgelopen dagen gebeurd met het GameStop aandeel?

GameStop aandeel 2

Op januari 2021 bouwden Reddit-gebruikers op de r/wallstreetbets-subreddit de basis voor een korte vraag naar het aandeel van GameStop. HIerdoor ging de aandelenkoers aanzienlijk omhoog. Dit gebeurde kort na een opmerking van Citron Research waarin werd voorspeld dat de waarde van het aandeel zou dalen. De aandelenkoers steeg op 27 januari in de loop van twee weken met 1.500 procent (!). En de hoge volatiliteit zorgde ervoor dat de handel in het aandeel GameStop meerdere keren werd stopgezet.

In combinatie met de short squeeze veroorzaakte de resulterende toename van het optievolume een gamma-squeeze. Dit met als gevolg van het feit dat short sellers aandelen moesten kopen om hun steeds tekort af te dekken.

Nadat de aandelen van GameStop op 26 januari 92,7 procent waren gestegen, twitterde zakenmagnaat Elon Musk “Gamestonk !!” samen met een link naar de subreddit van r/wallstreetbets. Een korte, scherpe stijging van de aandelenkoers tot meer dan $ 200 volgde op de tweet van Elon Musk. Vanaf 28 januari 2021 is de hoogste intraday-aandelenkoers ooit voor GameStop, exclusief handel in verlengde uren, $ 483,00 (bijna 190 keer het laagste record van $ 2,57).

Op 27 januari veroorzaakte r/wallstreetbets een korte druk op AMC Theaters (ticker symbol: AMC). AMC is een bedrijf in een vergelijkbare positie als GameStop. De waarde van AMC Networks (tickersymbool: AMCX) nam ook aanzienlijk toe. Dit werd verondersteld te zijn gebeurd omdat de naam van het aandeel vergelijkbaar was met die van AMC. Volgens Bloomberg overtroffen de handelsvolumes in de VS (op basis van het aantal aandelen) op 27 januari de piek van oktober 2008. Dit was tijdens de financiële crisis en waren ze de op twee na hoogste in dollars in de afgelopen 13 jaar.

Restricties op het kopen van het GameStop aandeel

Op 28 januari stopte Robinhood met het faciliteren van het kopen van de aandelen GameStop, AMC Theaters, BlackBerry Limited, Nokia Corporation en andere volatiele aandelen; klanten konden geen nieuwe posities in de aandelen meer openen, hoewel ze deze nog steeds konden verkopen.

Veel handelaren waren woedend en riepen op tot rechtszaken in meerdere populaire Reddit-berichten. Nadat de markten waren gesloten, kondigde Robinhood aan dat het vanaf de volgende dag “beperkte aankopen” van de aandelen zou gaan toestaan. Echter was het onduidelijk was wat “beperkte aankopen” inhielden. Ook handelsplatforms zoals Trading212 en eToro blokkeerden de aankoop van GameStop en andere aandelen, maar bleven verkopen toestaan. Webull stopte de kooporders, maar liet kort daarna de aankoop van de aandelen weer doorgaan. Sommige gebruikers beweerden dat Robinhood aandelen zonder toestemming verkocht; Robinhood ontkende deze beschuldigingen.

Verschillende handelsplatformen, waaronder Robinhood, verklaarden op 29 januari dat de beperkingen het gevolg waren van het feit dat verrekenkantoren het vereiste onderpand aangescherpt hadden. Omdat er een vertraging van twee dagen zit tussen het moment waarop beleggers een effect kopen en het moment waarop contanten en effecten daadwerkelijk worden uitgewisseld, moeten handelsplatformen onderpand storten bij verrekenkantoren om de correcte afwikkeling van de orders van hun klanten te garanderen. Clearinginstituten zijn onder meer de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) voor aandelen en de Options Clearing Corporation (OCC) voor opties.

Onderpand hebben voor de uitstaande aandelen

Verrekenkantoren moeten voldoende onderpand hebben om de uitstaande transacties af te wikkelen. Dit is voor het geval een bepaald handelsplatform niet aan zijn verplichten kan voldoen. Handelsplatformen beweerden dat het verhoogde onderpand niet op tijd kon worden verstrekt en dat de handel daarom moest worden stopgezet. De DTCC verhoogde bijvoorbeeld de totale onderpandvereisten voor de hele sector van $ 26 miljard naar $ 33,5 miljard. Hierbij werd opgemerkt dat de grote handelsvolumes in specifieke aandelen “aanzienlijke risicoblootstellingen opleverden bij bedrijven die deze transacties faciliteren, vooral als het handelsplatform of zijn klanten zich voornamelijk aan één kant van de markt bevinden “. Op 29 januari werd gemeld dat Robinhood nog eens $ 1 miljard had opgehaald. Dit om het bedrijf te beschermen tegen de financiële druk van de toegenomen belangstelling voor bepaalde aandelen.

Op het moment van schrijven (31 januari 2020) legt Robinhood nog steeds limieten op voor de handel in GameStop-, AMC- en Blackberry-aandelen.

De impact op alle betrokken partijen

Er zijn meerdere partijen betrokken in deze situatie. We beginnen met de hedgefondsen.

De hedgefondsen en het GameStop aandeel

Vanaf 28 januari 2021 had Melvin Capital, een investeringsfonds dat een shortpositie in GameStop had, 30 procent van zijn waarde verloren sinds het begin van het jaar. Citadel LLC en zijn partners investeerden vervolgens $ 2 miljard in Melvin, terwijl de investering van Point72 Asset Management $ 750 miljoen toevoegde, voor een totale investering van $ 2,75 miljard. Op 31 januari meldde The Wall Street Journal dat Melvin 53 procent van zijn waarde had verloren.

Volgens een rapport van Bloomberg had Andrew Left, een activistische short seller en hoofd van Citron Research, ook short gegaan op de aandelen en beweerde hij de positie te hebben gesloten als een totaal verlies. Volgens Morgan Stanley dekten een aantal hedgefondsen hun shortposities af en verkochten ze aandelen in hun portefeuille om de hefboomwerking en marktblootstelling te verminderen, in enkele van de grootste van dergelijke acties binnen tien jaar. Op 26 januari 2021 werd gemeld dat short sellers in totaal $ 6 miljard verloren als gevolg van de squeeze.

GameStop aandeel 3

Citron Research verklaarde in een interview dat het bedrijf het merendeel van zijn shortposities in de orde van grootte van $ 90 per aandeel met een verlies van 100% had afgedekt en nu een kleine beheersbare positie heeft. Vanwege de enorme verliezen verklaarde Left dat Citron Research zou stoppen met het aanbieden van short-sell-analyses na 20 jaar dienst.

De reactie vanuit publieke figuren wereldwijd

Er zijn veel publieke figuren wereldwijd die zich bemoeien met het GameStop aandeel. Zoals bijvoorbeeld Elon Musk, de CEO van Tesla, maar ook verschillende politieke personen.

De politiek en het GameStop aandeel

Senator Elizabeth Warren uitte kritiek op de grote investeerders en hedgefondsen. Ze zei dat ze “de aandelenmarkt als hun eigen persoonlijke casino hebben behandeld terwijl alle anderen de prijs betalen”. Warren riep ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op om een ​​belangrijk standpunt in te nemen in deze situatie. Dit door te zeggen dat ze ervoor moeten zorgen dat “markten echte waarde van een bedrijf weerspiegelen, in plaats van de zwaarbelaste weddenschappen van rijke handelaren of degenen die financiële schade willen toebrengen aan die handelaren”. Soortgelijke gevoelens werden uitgedrukt door veel verschillende politici uit de Verenigde Staten.

Wat zeggen beroemdheden over het GameStop?

Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla, bekritiseerde de algemene praktijk van shorting in aandelen. Hij noemde het een “zwendel die alleen legaal is om rudimentaire redenen” . voorraad aanzienlijk gestegen. Een van de reden hiervan is dat Elon zelf ook een appeltje te schillen heeft met short sellers. Het bedrijf Tesla is namelijk jaren lang geplaagd door short sellers. Tesla is voor jaren het aandeel geweest waar het meeste op short is gegaan.

Verschillende beroemdheden en influencers hadden ook kritiek op Robinhood. Acteur en rapper Ja Rule, die Robinhood sinds 2014 gebruikte, zei dat wat het bedrijf deed “een misdaad was”. Comedian en televisiepresentator Jon Stewart sprak zijn steun uit voor de Reddit-handelaren in zijn eerste tweet. Hierin zei hij: “Ze sluiten zich aan bij een feest waar handelaren van Wall Street al jaren van genieten”. YouTuber Philip DeFranco kondigde aan dat hij zijn samenwerking met Robinhood zou stopzetten en zei: “Robinhood krijgt nooit meer een plek in mijn show, ongeacht het aanbod”. In het algemeen is erkend dat Wall Street nu onderhevig was aan deze populistische beweging. Welke mogelijk is gemaakt door de samenkomst van individuen op het internet.

In een interview met CNBC bekritiseerde de miljardair-investeerder en hedgefondsbeheerder Leon Cooperman boos het marktgedrag van de Reddit-gebruikers. Hij zei hij dat het een ongepaste manier is om rijke mensen aan te vallen. Senator Bernie Sanders reageerde op Cooperman in een tweet. Hierin hij zei: “Oh kijk, een andere miljardair is boos dat hij misschien meer belasting moet betalen terwijl kinderen in Amerika honger lijden en veteranen op straat slapen”.

(Online) protesten rondom het GameStop aandeel

Ontevreden gebruikers bombardeerden de Robinhood-app in de Google Play Store nadat deze de handel in GameStop-effecten had stopgezet en de ratings tot één ster had teruggebracht. Google heeft echter minstens 100.000 van dergelijke recensies verwijderd. Demonstranten verschenen ook buiten het hoofdkantoor van Robinhood in Menlo Park, Californië. En op het hoofdkantoor van de Securities and Exchange Commission in Washington, D.C., en op de New York Stock Exchange.

Rechtzaken

Een klant van Robinhood heeft op 28 januari een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf wegens het stopzetten van de handel op het aandeel GameStop. De rechtszaak, die werd aangespannen bij de United States District Court voor het Southern District of New York, beweerde dat Robinhood doelbewust, opzettelijk en bewust het aandeel GameStop van zijn handelsplatform verwijderde te midden van een ongekende stijging in vraag, waardoor het voor retail beleggers niet meer mogelijk was om op de open markt te investeren. De rechtszaak beschuldigde Robinhood ook van “het manipuleren van de open markt”.

Een tweede rechtszaak werd ingediend in het Northern District van Illinois, waarin werd beweerd dat Robinhood’s beslissing om de handel in BlackBerry, Nokia en AMC stop te zetten was genomen om institutionele investeringen zoals de hedgefondsen te beschermen ten koste van de retail beleggers. Ook heeft een man in Colorado een federale rechtszaak aangespannen tegen Robinhood en tegen Citadel, Charles Schwab, Interactive Brokers, Open to the Public Investing, TD Ameritrade en Webull. Waarin hij beweerde dat hij in een situatie werd gedwongen om zijn aandelen, gezien de nieuwe marktomstandigheden, te verkopen.

Samenvatting van het GameStop aandeel

Dalende koers

Op januari 2021 vond op diverse beurzen wereldwijd een short squeeze plaats van de aandelen van de Amerikaanse videogamedetailer GameStop en andere aandelen. Dit had grote financiële gevolgen voor bepaalde hedgefondsen. Door de short squeeze steeg de aandelenkoers van de retailer met bijna 190 keer van het dieptepunt van $ 2,57 tot bijna $ 500 per aandeel. Dit veroorzaakte grote verliezen voor de short sellers. Ongeveer 140 procent van de GameStop-aandelen was short verkocht. En de haast om aandelen te kopen om die posities te dekken, zorgde ervoor dat de prijs verder steeg. De korte druk werd aanvankelijk en voornamelijk veroorzaakt door gebruikers van het internetforum r/wallstreetbets op Reddit.

Op 28 januari stopten meerdere handelsplatformen, waaronder Robinhood, met het faciliteren van het kopen van GameStop en andere aandelen. Later vertelde zij dat zij onvoldoende vermogen hadden om al deze orders uit te voeren. Deze beslissing kreeg kritiek en beschuldigingen van marktmanipulatie van prominente politici en zakenmensen uit het hele politieke spectrum. Er werden collectieve rechtszaken aangespannen tegen Robinhood. Dit gebeurde bij bij de Amerikaanse districtsrechtbanken voor het zuidelijke district van New York en het noordelijke district van Illinois.

Ook veel andere sterk short-short-effecten zagen prijsstijgingen. Als reactie op handelsplatformen die het kopen van GameStop en andere effecten stopzetten, nam ook de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies toe.

Over

Hoi, ik ben Pieter! Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met investeren, en voor het eerst bitcoin gekocht in 2013! Op mijn website deel ik alles over beleggen, cryptocurrencies, side hustles en andere manieren van online geld verdienen! Ik dacht altijd dat beleggen voor oude grijze mannen was, maar dat is niet zo! Veel plezier met lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*