Financieel onafhankelijk worden? Lees hier hoe je dit kan bereiken!16 minuten leestijd

Financieel onafhankelijk worden? Lees hier hoe je dit kan bereiken!<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">16</span> minuten leestijd</span>

Wil jij financieel onafhankelijk worden? Of ga je voor een groter doel en wil je financieel vrij worden?

In dit artikel lees je de verschillende levels van financiële onafhankelijkheid en hoe je deze bereikt.

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is voor veel mensen een droom en een doel in hun leven. Echter hebben veel mensen moeite om dit lange termijn doel te bereiken.

Hiermee kan het helpen om het doel op te splitsen in kleine subdoelen, oftewel verschillende levels. Dit helpt niet alleen om de voortgang te bewaken, wat ons natuurlijk helpt om meer gemotiveerd te blijven, maar het helpt ons ook om de eerste stappen te zetten om dit mega doel te bereiken!

Wat is financiële onafhankelijkheid worden?

Financiële onafhankelijkheid worden – iedereen wil het, maar niet iedereen bereikt het. Waarom is dat? De reden is waarschijnlijk dat financieel onafhankelijk worden een langdurig proces is. Het vereist inspanning en toewijding gedurende een lange periode. De definitie van financiële vrijheid voor iedereen is uniek, wat betekent dat het pad dat ze inslaan ook voor hen uniek is.

De populariteit rondom financiele onafhankelijkheid neemt de laatste tijd toe. Dit komt door een beweging, namelijk de Financial Independence, Retire Early (FIRE) beweging. Dit is een beweging die zich toelegt op een gedachtegoed van besparingen en investeringen waarmee je veel eerder met pensioen kan gaan dan normaal gebruikelijk is en de pensioenregelingen zouden toestaan. Als voorbeeld kan je door tot 50% van je inkomen aan investeringen te besteden, op termijn je baan opzeggen en alleen leven van je investeringen decennia vóór de pensioenleeftijd van 67 jaar. De focus ligt vooral op het niet meer hoeven werken voor de betalingen van de vaste lasten.

Bij FIRE betreft het eigenlijk het focussen op het verlagen van je lasten, het verhogen van de inkomsten en het geld dat overblijft slim te investeren. FIRE is natuurlijk geen onfeilbaar plan en er moet rekening worden gehouden met investeringen en aanpassingen in je levenswijze.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Financieel vrij worden 1

Wanneer je hoort dat iemand financieel onafhankelijk is, denk je misschien dat deze persoon geld heeft geërfd, de loterij heeft gewonnen, een erg succesvol bedrijf heeft of een andere vorm van een meevaller in geld heeft ontvangen. Maar dat is vaak niet het geval.

Over het algemeen betekent financieel onafhankelijk worden dat je genoeg alternatieve inkomen hebt om de rest van je leven in je levensonderhoud te voorzien zonder te hoeven werken. Dus zonder afhankelijk te zijn van een salaris van een werkgever.

Het antwoord op de vraag ‘wanneer ben je financieel onafhankelijk?’ is daarom relatief eenvoudig. Je kunt genieten van financiële vrijheid als je een dusdanig vermogen hebt weten op te bouwen om zelf te bepalen wat je doet. Hoeveel geld je nodig hebt om financieel vrij te worden hangt af van de manier waarop je leeft. Wanneer je van jezelf kunt zeggen dat je geen grote uitgever bent, hoef je minder groot kapitaal op te bouwen dan iemand die regelmatig uitgeeft aan bijvoorbeeld dure reizen of luxeproducten.

Dit level van financiële onafhankelijkheid wordt vaak besproken. Echter zijn er veel meer levels te onderscheiden in de mate van financiële onafhankelijkheid. Hier ga ik later in dit artikel uitgebreid op in.

Veel mensen die financieel onafhankelijk zijn, blijven werken om wat geld te verdienen en bezig te blijven. Want wat moet je als je de hele dag thuis zit? Het idee is wel dat je niet afhankelijk bent van je werkgever.

Voordelen van financieel onafhankelijk worden

Er zijn veel manieren om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Echter iedereen heeft zijn eigen manier om dit te bereiken. De strategieën die je kiest om dit doel je realiseren maken de weg naar financiële onafhankelijkheid persoonlijk. Ook de tijdlijn die je kiest is belangrijk voor je persoonlijke plan.

Vergeet niet dat het geen race is. Bedenk altijd wat je gelukkig zal maken tijdens het bereiken van je financiële doelen!

Er is meer in het leven dan alleen werken en rekeningen betalen. Veel mensen dromen van een week vol met vrije tijd en meer vrijheid. Daarom sluiten steeds meer mensen zich aan bij de FIRE-beweging. Hier is een spoedcursus over de voor- en nadelen van financiële onafhankelijkheid, evenals enig inzicht in hoe FIRE wordt nagestreefd.

Leef en werk op je eigen voorwaarden

Als je passieve inkomen (inkomen uit beleggingen en side hustles) je uitgaven dekken, bepaal je zelf hoe je werkt, met wie je werkt en voor hoelang je werkt; je bent namelijk niet afhankelijk van werkgevers en arbeidsovereenkomsten. Dit geeft je meer invloed over hoe jij je leven wilt indelen. Als salaris er niet toe doet, kan je meer krijgen van wat je wel belangrijk vindt. Dat kan meer vrijheid zijn, nieuwe verantwoordelijkheden en uitdagingen aangaan, extra vakantie of meer autonomie.

Als je niet langer gebonden bent aan de ‘gouden handboeien’ van een salaris, wordt de banenwereld ineens een stuk spannender. Als je investeringen en side hustles betalen voor je levensstijl, kan je besluiten om een nieuwe onderneming te beginnen. Of te investeren in een persoonlijk project dat verschilt van een traditionele betaalde functie.

Financieel onafhankelijk zijn brengt daarmee een grote bron van rust in je leven. Bovendien kun je je horizon enorm verbreden, denk hierbij aan het maken van een wereldreis. Je kunt eerder stoppen met werken zonder de angst dat je inkomsten niet toereikend zijn.

Meer financiële zekerheid

Baanzekerheid wordt steeds meer een illusie, zeker in bepaalde sectoren. Nulurencontracten komen steeds vaker voor en veranderen fundamenteel de manier waarop bedrijven werken. Een baan voor het leven bestaat niet meer zoals voorheen.

Financieel onafhankelijk worden betekent dat je in een positie bevindt waarmee je niet overgeleverd bent aan deze factoren. Als je financieel onafhankelijk bent, kan je een levensstijl kiezen die passen bij je benadering van risico’s. Dit kan dan in plaats van afhankelijk te zijn van een salaris.

Daarnaast bent je de baas over je eigen vermogen. Wanneer je eerder stopt met werken, zit je niet vast aan opgestelde regels vanuit de overheid of verzekeringsmaatschappijen met betrekking tot pensioenuitkeringen. Met financiële vrijheid ben je in feite vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Werkeloosheidsverzekering

Als je spaargeld en investeringen hebt, hoef je niet te vertrouwen op minimale werkloosheidsuitkeringen die slechts de eerste levensbehoeften dekken; je kan een levensstijl blijven leiden die voor je comfortabel is. Ook al valt het salaris van je baan omdat je voor een werkgever werkt weg.

Alleen omdat je financiële onafhankelijkheid bent, betekent niet per se dat je stopt met werken. Misschien wil je je vermogen verder vergroten, het comfort van je levensstijl verbeteren of sparen voor je kinderen. Je kan je levensstijl blijven leven en je hoeft geen aanpassingen te doen wanneer jij of je partner je baan verliezen.

Nadelen van financieel onafhankelijk worden

Daar waar de media haar consumenten graag doet geloven dat financiële vrijheid het beste is wat er bestaat, zijn er wel degelijk nadelen te noemen.

Misbruik van financiële onafhankelijkheid

De kans is aanwezig dat mensen willen profiteren van jouw liefdadigheid. Je hoort het vaker, maar als een persoon die erom bekend staat financieel onafhankelijk te kunnen leven, zullen mensen willen profiteren. Helaas.

Daarnaast ben je geld als vanzelfsprekend eigendom te zien. Mensen die financieel onafhankelijk worden laten weten niet langer enthousiast te worden van 20 of zelfs 100 euro.

Aan de andere kant is het verliezen van motivatie om harder je best te doen ook een risico. De inzet die je hebt gehad bij het strijden tijdens het toewerken naar financiële onafhankelijkheid kent een neiging te verminderen naarmate het financieel beter gaat.

Te snel haasten naar financiële onafhankelijkheid

Een andere valkuil van financieel onafhankelijk worden is het gevoel te hebben dat ze te veel, te snel moeten doen. Je kan niet binnen een jaar miljonair worden en vervolgens nergens meer zorgen over hoeven te maken. Dit is een proces dat tientallen jaren in beslag kan nemen voordat je je doel hebt bereikt.

Sommige mensen denken echter dat als ze niet van koers kunnen veranderen of hun pad niet op zeer korte termijn kunnen realiseren, de FIRE methodiek niet voor hen geschikt is. FIRE vereist in feite planning, geduld en doorzettingsvermogen.

Wat betekent financieel onafhankelijk worden voor jou?

Veel mensen praten graag over wat financiële onafhankelijkheid nu precies inhoudt. De meeste mensen in de FIRE-gemeenschap geloven echter dat de definitie persoonlijk is. Dat is de reden waarom sommige mensen in de FIRE-gemeenschap helemaal niet werken, terwijl andere mensen bijzaken zoeken of inkomsten genereren uit extra projecten.

Misschien wel de grootste misvatting rond de FIRE-beweging is dat deze mensen allemaal miljoenen bedragen verdienen die toevallig blanke mannen zijn die in de technologie werken. Dat is zeker niet het geval als je de FIRE-community kent. In feite diversifieert in mensen de gemeenschap elke dag meer.

De Trinity-studie, de 4% -regel en financieel onafhankelijk worden

Als je veel hebt gelezen over financiële onafhankelijkheid, ben je waarschijnlijk de 4% -regel tegengekomen.

Bij de 4%-regel gaat men ervan uit dat 4% een te behalen rendement op het vermogen is. In andere woorden; die 4% zou je op je vermogen moeten kunnen verdienen. De 4% regel representeert een veilig opnamepercentage van je investeringen. Dat betekent dat als je eenmaal 25 keer je jaarlijkse uitgaven heeft bereikt in je investeringen, je vermoedelijk financiële onafhankelijkheid heeft bereikt.

Financieel vrij worden 2

Drie financiële professoren aan de Trinity University testten potentiële opnamepercentages voor verschillende verhoudingen van aandelen en obligaties met behulp van marktgegevens van 1925 tot 1995. Uiteindelijk ontdekten ze dat het onwaarschijnlijk was dat opnamepercentages tussen 3% en 4% iemands pensioenportefeuille over een periode van 30 jaar zou opraken. Voor de meeste mensen is dat genoeg om financiële onafhankelijkheid te ervaren, zeker omdat in Nederland je inkomen op een bepaalde leeftijd wordt aangevuld met AOW en eventuele pensioenpotjes waarvoor jij je door de jaren heen hard hebt gemaakt.

Maar hoe haalbaar is dat rendement van 4% eigenlijk? Uit het onderzoek valt te concluderen dat je met een uitgangspunt van 4% je niet alleen de slechtste en meest gunstige scenario’s middelt, maar je ook rekening weet te houden met inflatie.

Een voorbeeld van de 4% regel

De 4%-formule is als volgt: Deel het geheel (100%) door 4, dat maakt 25. Die 25 staat voor het aantal keer dat je aan verwachte uitgaven op jaarbasis moet hebben om zonder risico 4% van je vermogen te kunnen scheiden. Als je €1200,- per maand uitgeeft, heb je een vermogen nodig van €360.000,-. Want €1200,- keer 12 maanden, rekenend op jaarbasis, maakt €14.400,-. Vermenigvuldig dat met 25 en je krijgt €360.000,-.

Een kanttekening bij de 4% regel

Nu zijn er enkele problemen met hoe die studie is geïnterpreteerd in de 4% -regel:

Uit de studie bleek dat 4% niet altijd een veilig opnamepercentage was. Het percentage van 4% over een periode van 30 jaar was tussen 95% en 98% van de tijd succesvol. Kortom, er is een kleine kans dat je niet volledig uit zal komen wanneer je de 4% regel volgt. Echter is dit dus al wel gecorrigeerd voor inflatie.

Samenvattend is de 4% -regel is een goed startpunt en is eenvoudig te begrijpen.

Ratrace

Wanneer er wordt gesproken van een ratrace komt het er eigenlijk op neer dat het een persoon betreft dat bezig is met een reeks van zinloze uitgaven. De acties voegen niets toe aan de kwaliteit van het resultaat en de kwaliteit van het leven. Denk maar aan het beeld van een rat dat probeert te ontsnappen uit een tredmolen, waarbij het doelloos en vergeefs aan het rennen is.

Daarnaast gebruikt men de term ‘ratrace’ in situaties waarin het harder werken op termijn een uitzichtloze race lijkt, een race die niet gewonnen kan worden. Het draait overigens volledig om perspectieven, waar een situatie voor de één een ‘ratrace’ lijkt, ziet de ander licht aan het eind van de tunnel. Het draait hier ook om de motivatieredenen.

Er is niet veel voor nodig om het begrip ‘ratrace’ te vertalen naar het financieel vrij worden. Het streven en werken naar financiële onafhankelijkheid vergt doorzettingsvermogen, het vertrouwen in eigen plannen en bovenal een doordachte aanpak. Iemand zonder doordacht plan kan nog zo hard werken, maar dan zal het werkgedrag neigen naar dat van een ratrace. Kortom, besteed aandacht aan je plan tot het financieel onafhankelijk worden.

Assets en liabilities

Dit is wat mij betreft een van de belangrijkste zaken om te snappen om financieel onafhankelijk te worden. In een zin uitgelegd:

Investeer in zaken die geld voor je verdienen (assets) en voorkom dat je geld uitgeeft aan zaken die je geld kosten (liabilities).

AssetsLiabilities
Aandelen
Obligaties
Vastgoed
Intellectual property
Hypotheek
Auto lening
Creditcard
Andere soorten leningen
Assets vs Liabilities

De linker kolom refereert naar de zaken die geld voor je verdienen. De rechter kolom refereert naar de zaken die je geld kosten. In andere woorden; zaken uit de linker kolom helpen je om financieel onafhankelijk te worden, zaken uit de rechter kolom maken dat juist moeilijker.

Nu je weet wat financieel onafhankelijk worden betekent, is het ook goed om te weten dat hier onderscheid in wordt gemaakt. Hieronder lees je welke levels er zijn van financiële onafhankelijkheid

De 10 levels van financiële onafhankelijkheid

In dit artikel worden in totaal 10 verschillende levels van financiële onafhankelijkheid beschreven en hoe je financieel onafhankelijk wordt. De 10 levels van financiële onafhankelijkheid zijn:

 • Level 0 – Financiële afhankelijkheid
 • Level 1 – Financiële solvabiliteit
 • Level 2 – Financiële stabiliteit
 • Level 3 – Schuldenvrij
 • Level 4 – Streven naar Financiële onafhankelijkheid
 • Level 5 – Financiële zekerheid
 • Level 6 – Financiële flexibiliteit
 • Level 7 – Financiële onafhankelijkheid
 • Level 8 – Financiële vrijheid
 • Level 9 – Financiële overvloed

Lees hieronder wat deze levels inhouden.

Level 0 – Financiële afhankelijkheid

Financiële afhankelijkheid is wanneer je schuldbetalingen en andere kosten van levensonderhoud hoger is dan je eigen inkomen. Dit betekent dat je op een of andere manier financieel afhankelijk bent van iemand anders die je moet helpen om al je rekeningen te betalen.

Of als je nog een kind bent en geen rekeningen hoeft te betalen ben je afhankelijk van je ouders om bijvoorbeeld je eten te betalen.

Op dit level starten wij allemaal en wordt hierom dus benoemd als level 0.

Level 1 – Financiële solvabiliteit

Financieel onafhankelijk worden 1

Financiële solvabiliteit is wanneer je precies bij bent met je betalingen van je schulden en andere kosten van levensonderhoud, en je huidige inkomen precies genoeg is om al je kosten te blijven betalen.

Je hebt dus niemand anders nodig die je moet helpen om al je rekeningen te betalen.

Level 2 – Financiële stabiliteit

Financiële stabiliteit wordt gerefereerd aan de situatie als je niet alleen financiële solvabiliteit hebt bereikt, maar ook een soort noodfonds hebt opgebouwd.

Dit noodfonds kan bijvoorbeeld een spaarrekening zijn waar je een aantal maanden (bijvoorbeeld twee maanden) van kan leven zonder dat je een of ander inkomen hebt.

Level 3 – Schuldenvrij

Schuldenvrij is, zoals de naam het zelf al zegt, de situatie waarin je schuldenvrij bent. Echter verschilt deze situatie en is afhankelijk aan wie je het vraagt.

Voor sommige is het volledig schuldenvrij. Dus je mag geen enkele schuld hebben zoals bijvoorbeeld een hypotheek.

Voor andere is het dat je schuldenvrij bent van schulden met een hoge rente zoals rood staan op je doorlopende rekening bij de bank. Maar een hypotheek mag je wel hebben om dit level te kunnen bereiken. Vaak wordt voor deze mensen enkel de hypotheek als uitzondering genomen om toch het level van schuldenvrij te bereiken.

Level 4 – Streven naar financiële afhankelijkheid

Het streven naar financiële afhankelijkheid is voor veel mensen de eerste stap naar het doel van volledige financiële onafhankelijkheid. Mensen die financieel onafhankelijk worden zien dit level als een van de belangrijkste motivatie.

Dit level wordt gerefereerd aan de situatie wanneer je volledige vrijheid hebt van een werkgever.

Dit betekent dat je kan stoppen met een baan bij je werkgever die waarschijnlijk meer betaalt, maar niet de voldoening geeft waar je naar op zoekt bent of teveel stress geeft.

Je kan dan overstappen naar een nieuwe baan die minder salaris betaalt, maar waar je meer plezier uit haalt. Met dit mindere salaris kan je nog steeds je volledige uitgaven betalen.

Echter dit betekent niet dat uitgaven dan minder moeten zijn dan het salaris van je nieuwe baan. In dit level kan het ook zijn dat je dan meer uitgaven hebt dan inkomen, maar het verschil kan je aanvullen met bijvoorbeeld spaargeld voor de volledige periode waarin dit nodig is. Deze periode is normaal tot je pensioen.

Kortom wanneer je je huidige minder leuke maar beter betaalde baan inruilt voor een leukere baan die minder goed betaalt kom je niet in de problemen.

Level 5 – Financiële zekerheid

Financiële zekerheid is de situatie waarin je geldontvangsten uit je vermogen zoals bijvoorbeeld beleggingen groot genoeg is dat je hiermee je jaarlijkse standaard overlevingskosten kan betalen.

Ik benoem nadrukkelijk overlevingskosten, omdat ik hierin een onderscheid wil maken met de kosten van levensonderhoud.

Overlevingskosten zijn de kosten voor de dingen die je nodig hebt om te overleven zoals eten, water, kleren en een dak boven je hoofd. Dit zijn dus niet kosten zoals bijvoorbeeld Netflix, tv kosten, telefoon kosten, uiteten of een vakantie.

Wanneer je financiële zekerheid hebt bereikt is het niet het ideale moment om te stoppen met je baan. Maar het is wel een belangrijk moment om te onthouden omdat het je wel zekerheid geeft.

Wanneer je in level 5 van financiële zekerheid zit en je wordt nu ontslagen, kan je overleven omdat je je overlevingskosten kan blijven betalen uit bijvoorbeeld je geldontvangsten uit je vermogen zoals beleggingen.

Level 6 – Financiële flexibiliteit

Financiële flexibiliteit is vergelijkbaar met financiële zekerheid. In dit level kan je leven van je geldontvangsten uit je vermogen zoals bijvoorbeeld beleggingen.

Financieel vrij worden

Echter gaan we er hier vanuit dat je een flexibel uitgavenpatroon hebt. Je hebt in staat om je uitgaven aan te passen aan je financiële situatie op dat moment. Bijvoorbeeld wanneer je beleggingen erg goed gaan kan je wat meer uitgeven. Maar wanneer je beleggingen minder goed gaan zal je ook je uitgaven moeten verminderen. Dit jaar moet je dus minder uit gaan geven.

Dus wanneer je de 4% regel volgt zal deze situatie gelijk zijn aan ongeveer de helft van de situatie bij financiële onafhankelijkheid. Dit is dus wanneer je vermogen gelijk is aan je jaarlijkse uitgaven vermenigvuldigt met 12,5.

De 4% regel is een financiële filosofie die je een idee geeft hoeveel vermogen je moet hebben om te kunnen stoppen met werken.

In dit level ben je dus niet volledig financieel onafhankelijk, maar je bent wel goed op weg om financieel onafhankelijk te worden.

Level 7 – Financiële onafhankelijkheid

Bij dit level bereiken we eindelijk financiële onafhankelijkheid. Wil jij financieel onafhankelijk worden? Lees dan snel verder.

Financiële onafhankelijkheid is normaliter gebaseerd op de 4% regel. Kortweg houdt de 4% regel in dat je vermogen gelijk moet zijn aan je jaarlijkse uitgaven x 25.

Bijna altijd zorgt deze hoeveelheid van geld ervoor dat je je huidige levensstijl kan blijven behouden wanneer je volledig stopt met je baan. Hiermee mag je jezelf dus financieel onafhankelijk noemen.

Voor vele eindigt het doel naar financieel onafhankelijk worden hier.

Echter voor mij niet. Er zijn nog hogere doelen, dit zijn doelen die je ook zeker in overweging moet nemen. Dit zijn doelen die ik graag wil bereiken. Dit is bijvoorbeeld ook een van de redenen waarom ik deze website ben begonnen genaamd financieel vrij worden.

Financieel onafhankelijk worden 5

Level 8 – Financiële vrijheid

Wil jij financieel vrij worden? Hier bespreken we financiële vrijheid en hoe je dit kan bereiken.

Bij level 7 had je genoeg om je huidige levensstijl je onderhouden. Op dit niveau ben je in staat om je levelsstijl naar een hoger niveau te tillen.

Je bent financieel vrij wanneer je inkomsten groter is dan bij financiële onafhankelijkheid en een aantal levensdoelen die je hebt.

Levensdoelen verschillen natuurlijk bij iedereen, dus financieel vrij worden is ook voor iedereen verschillend.

Financiele onafhankelijkheid

Maar levensdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn het maken van een wereldreis. Of verhuizen naar een nieuwe plek waar je altijd al hebt willen wonen maar financieel niet mogelijk was. Of mogelijk iets anders waarbij jij jouw levensstijl naar een hoger niveau tilt. Dit verschilt voor iedereen!

Level 9 – Financiële overvloed

Het level van financiële overloed heb je bereikt wanneer je simpelweg zoveel geld ontvangt uit bijvoorbeeld beleggingen meer dan je ooit nodig hebt.

Als je echt zou willen kan je het geld dat je ieder jaar ontvangt opmaken, maar daar moet je dan veel moeite voor doen.

Hoe wordt je financieel onafhankelijk? Hier een aantal tips!

Wil jij financieel onafhankelijk worden? Of wil jij misschien zelfs financieel vrij worden zoals ik?

Nu weet je welke wat het is om financieel onafhankelijk te worden, is je vraag uiteraard hoe je dit kan bereiken. Oftewel hoe je een hoger level kan bereiken?

 1. Geef niet meer uit dan je hebt
  Deze kan nog zo vanzelfsprekend overkomen, maar er zijn genoeg mensen die fouten maken in de mate van uitgeven. De drang om datgene te kopen wat mensen willen bezitten is op dat moment groter dan het bewustzijn van wat er op de rekening staat. De regel is; heb je het geld niet, dan koop je het niet. Een woning is daarbij de enige uitzondering.
 2. Zorg dat je wat geld apart zet
  Om financieel onafhankelijk te worden is het belangrijk wat geld apart te zetten voor in moeilijke tijden. Je creëert hierbij in feite je eigen lening, een lening waarbij je geen geld kwijt bent aan rente.
 3. Realiseer meerdere inkomstenbronnen
  Het zal je niet verbazen wanneer je erachter komt dat de meeste miljonairs meerdere bronnen van inkomst hebben. Hieronder omschrijf ik het fenomeen van een passief inkomen; perfect om de inkomsten op gang te brengen naast een eventuele huidige baan. Sterker nog, mocht je zonder werk komen te zitten, dan heb je een bron van inkomst waarop je verder kunt bouwen.

Een van de belangrijkste tips is dus om een passief inkomen op te bouwen.

Passief inkomen en financieel onafhankelijk worden

Een passief inkomen is een bron van inkomsten waarin het geld periodiek wordt ontvangen voor het werk dat in het verleden geleverd is. In andere woorden; passief inkomen is geld wat je verdient zonder er actief voor te hoeven werken.

Het opbouwen van een passief inkomen kan veel tijd vergen. Echter, na verloop van tijd kan het zo zijn dat de inspanningen iets gaan opleveren en daarmee zichzelf in stand houden. Over het in stand houden kost je geen extra moeite of tijd.

Om het even in een contrast te brengen; een actief inkomen is het inkomen wat je genereert door het actief voltooien van een goed of dienst. Denk hierbij aan een typische 9-to-5 kantoorbaan, je levert werk en in ruil daarvoor ontvang je een salaris.
Bij een passief inkomen is dit niet het geval. Hieronder staan een aantal voorbeelden opgesomd waarin sprake is van een passief inkomen:

Ik kan me voorstellen dat je veel meer moeite hebt om een webshop op te zetten of YouTube video’s te maken. Dit kost namelijk toch veel werk.

Een van de meest laagdrempelige manieren, en daarmee de makkelijkste, is beleggen. Tegenwoordig stelt het niets meer voor om bij bijvoorbeeld DeGiro een beleggingsrekening te openen.

Beleggen om financieel onafhankelijk te worden

Een goed voorbeeld hiervan is Warren Buffet. Hij is een beroemde belegger uit de verenigde staten en staat al decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Nu zeg ik niet dat jij ook zo rijk kan worden, maar het idee erachter is precies hetzelfde!

Waarom moet jij beginnen met beleggen? In dit artikel leg ik uit waarom jij moet beginnen moet beleggen en hoe je aandelen koopt en verkoopt voor beginners!

Er zijn meerdere manieren om financieel onafhankelijk te worden. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met daytraden. Ik heb eerder een artikel geschreven met de ultieme handleiding voor daytraden voor beginners.

Echter heb ik nu ook een gratis beleggingstraining voor je! Lees hieronder meer over de gratis training en hoe jij financieel onafhankelijk wordt!

Financieel onafhankelijk worden met de gratis training van Harm van Wijk

In dit artikel heb je gelezen waarom je financieel onafhankelijk moet worden of misschien zelf wel financieel vrij worden, en wat je eraan kunt doen.

Financieel onafhankelijk worden

Ik heb je alleen nog niet verteld over de gratis training van Harm van Wijk!

In deze training leer je hoe je zelf rendement maakt, zelf als je nog geen kennis of ervairng hebt. Daarnaast wordt in deze gratis training uitgelegd hoe je je portefeuille beheert in maar 5 minuten per week!

Harm van Wijk heeft al meer dan 32 jaar ervaring in beleggen. Je kan hem bijvoorbeeld kennen van zijn boek “In 10 stappen succesvol beleggen” en optredens bij Eenvandaag, BNR nieuwsradio, Radio 1, Radio 2, RTL Business Class, Beleggersfair en ga zo maar door…

Naast de training heeft Harm van Wijk ook een boek geschreven. In dit boek omschrijft hij 10 stappen om succesvol te beleggen, kortom het ultieme boek om financieel vrij te worden! Je kan het boek hier eenvoudig bestellen bij bol.com!

Wil jij beginnen met beleggen? Dan raad ik je zeker aan om even op de website van Harm van Wijk te kijken.

Wil jij beginnen met beleggen?
Leer met deze gratis training meer over hoe jij geld kan verdienen met beleggen!
GA DIRECT NAAR DE TRAINING

Over

Hoi, ik ben Pieter! Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met investeren, en voor het eerst bitcoin gekocht in 2013! Op mijn website deel ik alles over beleggen, cryptocurrencies, side hustles en andere manieren van online geld verdienen! Ik dacht altijd dat beleggen voor oude grijze mannen was, maar dat is niet zo! Veel plezier met lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*