Lid worden van een beleggingsclub? Hier lees je alles wat je moet weten!8 minuten leestijd

Lid worden van een beleggingsclub? Hier lees je alles wat je moet weten!<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">8</span> minuten leestijd</span>

Overweeg jij om lid te worden van een beleggingsclub? In dit artikel lees je alles wat je moet weten en welke beleggingsclub een groot succes ervaart momenteel!

Eerder heb ik al een artikel geschreven over financiële onafhankelijkheid. Hierin vertelde ik wat dit is en hoe je dat kan bereiken.

Echter begrijp ik volledig wanneer je dat niet alleen kan bereiken, en op zoek bent naar gelijkgestemden.

Daarom heb ik dit artikel geschreven over lid worden van een beleggingsclub. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat is een beleggingsclub?

Een beleggingsclub bestaat uit een groep individuen die samenkomen met een gezamenlijk doel; het uitwisselen van informatie om vervolgens te investeren. Het uitwisselen van informatie kan worden vastgelegd met een notulen. Het verzamelen van informatie en/of het uitvoeren van bepaalde investeringstransacties buiten de beleggingsclub kunnen hierin ook worden opgenomen.

Je kunt een beleggingsclub zien als kleinschalige gemeenschap waarin beslissingen worden gemaakt door een groep van non-professionals. Investeringsclubs dienen voor leden als middel om nieuwe informatie over de markten te vergaren, in combinatie met het ontmoeten van- en het samenwerken met mensen met dezelfde interesses.

Geschiedenis

Daar waar de eerste investeringsclub ontstond in West-Amerika, daterend uit de 19e eeuw, ontstaan er tegenwoordig diverse online gemeenschappen om gezamenlijk te beleggen. Deze online beleggingsclubs hebben bijgedragen aan de toename van persoonlijke investeringen. Ondanks dat het oprichtingspercentage is gedaald na de financiële crisis in 2008, is het leren investeren een van de meest voornaamste redenen dat mensen samenkomen in investeringsclubs, zowel in persoon als online.

Waarom lid worden van een beleggingsclub?

Beleggingsclub 2

De vraag waarom je van een beleggingsclub lid zou willen worden kent meerdere antwoorden. Om te beginnen worden de clubs over het algemeen ervaren als een verbetering, mede gezien de vrijblijvende mogelijkheden tot sparren met gelijkgestemde. Deelnemers van zo’n online beleggingsclub richten zich met volledige focus op de beleggingsmethode, zonder al te veel externe emoties. Daarbovenop wordt de beleggingsmethode continu geoptimaliseerd tot ‘best practice’, mogelijk gemaakt door de meest recente ervaringen van nieuwe leden.

Spaarrekeningen leveren zelden nog echt iets op. In een beleggingsclub leer je slim investeren. Mensen weten steeds vaker de weg richting de beurs te vinden. Het voordeel van een beleggingsclub is dat je eventueel verlies deelt. Meer voor- en nadelen komen later in dit artikel uitgebreider terug.

Voordelen van een beleggingsclub

Een beleggingsclub valt te zien als beleggingsfonds waarbij op kleine schaal beslissingen worden genomen door non-professionals. Bovendien vermijd je als onderdeel van een beleggingsclub de over het algemeen omslachtige beheerskosten die de beleggingsfondsen hun consumenten opleggen. Het betreft vergoedingen die op het algehele rendement van beleggingsfondsen een groot effect kunnen hebben.

In dit artikel is ook al naar voren gekomen dat je als individu het eventuele verlies kunt delen met lotgenoten, om de andere leden van de beleggingsclub maar even te noemen. Dat heeft ook een keerzijde middels het heel eenvoudige gegeven dat het rendement dat de club realiseert volledig afhankelijk is clubleden. Daarbij wordt ook gedoeld op het kiezen van de juiste beleggingen om het vermogen in te investeren.

Daar waar het online makkelijker is om te overleggen, komt een traditionele beleggingsclub zo’n eens per maand bij elkaar om het huidige portfolio te herzien en om suggesties van clubleden mee te nemen in de nieuwe mogelijkheden. Zo werk je met een online beleggingsclub ook aan de nodige sociale vaardigheden, waarbij je niet alleen als persoon, maar ook als belegger en zakenman groeit.

Tot slot is er bij de algemene beleggingsclub sprake van een eerlijke vorm van democratie. Dit blijkt uit het belang van de collectieve kennis, in combinatie met de door intensief onderzoek vergaarde informatie; alles om de juist investeringsbeslissingen te realiseren. Bovendien heb je je aan een opgestelde beleggingsstrategie te houden, wat op het eerste gezicht als nadeel kan aanvoelen. Je wordt in feite beperkt in je vrijheid als belegger. Die opgelegde beperking maakt wel dat het niet mogelijk is dat je wordt beïnvloed door menselijke emoties. Denk aan hebzucht.

Nadelen van een beleggingsclub

Beleggingsclub 3

De voordelen van het deelnemen in een beleggingsclub, zowel online als offline, kunnen uitermate aantrekkelijk zijn. Echter, niet iedereen is per definitie weggelegd voor het houden van een lidmaatschap in zo’n dergelijke beleggingsclub.

Zo kan het zo zijn dat je het helemaal geen fijne gedachte vind dat je beleggingen afhankelijk zijn van de invloeden van anderen. Je kunt je in dit geval afvragen of het beleggen in een gemeenschap voor jou is weggelegd en of dat écht is wat je zou willen.

In dit artikel is meerdere keren naar voren gekomen dat je, als onderdeel van een beleggingsclub, te maken hebt met verdeling, zowel van winst als verlies. Je bent immers met meerdere personen, wat maakt dat je een betere risicospreiding kunt weten te realiseren.

Er valt te concluderen dat het voor elke belegger verschilt of een lidmaatschap bij een beleggingsclub een juiste keuze zal zijn. Er zijn immers verschillende type beleggers. Om diezelfde reden is het hierbij van belang om bij jezelf na te gaan of een dergelijk lidmaatschap bij jouw “profiel” als belegger zal passen. Misschien ben je als belegger financieel beter af als particulier investeerder.

Mocht je wel interesse hebben in een lidmaatschap bij een beleggersclub, is het verstandig om na te denken over welk soort lidmaatschap bij het type investeerder dat jij bent past. Zo kun je ervoor kiezen om een lidmaatschap tot je te nemen waarin je slechts kennis en informatie uitwisselt met andere beleggers. Maar zijn er ook opties waarbij je naast het uitwisselen ook samen zult gaan werken in het daadwerkelijk investeren.

Verderop in dit artikel schrijf ik over een beleggingsclub die ik onlangs ben tegengekomen. Deze beleggingsclub beveel ik van harte aan. Lees dus snel verder!

Wat is een beleggingsstrategie?

Een beleggingsstrategie is essentieel, dat moge duidelijk zijn. Maar wat houdt het eigenlijk in? Het antwoord op de vraag is relatief eenvoudig, zeker als je kijkt naar de complexiteit van het beleggen zelf. Een beleggingsstrategie komt eigenlijk neer op het schrijven van een gebruiksaanwijzing als je gaat beleggen, zowel voor jezelf als voor de beleggersclub.

Een beleggingsstrategie begint vanuit het eenvoudige gegeven dat je niet moet gaan investeren met geld dat je direct nodig zult hebben. Dat houdt in dat je niet zult beleggen met het vermogen dat je niet kunt missen. Want hoe vervelend ook, met beleggen is er een kans dat je verlies kunt lijden. Goed, je wilt natuurlijk een bepaald winstrendement realiseren. Daarbij is het van belang dat je een idee hebt van waar je eigenlijk mee bezig bent. De beleggingsstrategie is geen streng protocol waaraan je je zult moeten houden. Het investeren is, en blijft, de beslissing van de belegger. Een strategie geeft houvast in het maken van keuzes en aangezien je zelf inspraak hebt gehad in de opgezette strategie, ben jij (mede) verantwoordelijk voor de complexiteit ervan.

Beleggingsstrategie ontwikkelen

Of je nu aan het beleggen bent als particulier of als lid van een beleggingsclub; een beleggingsstrategie is essentieel om goed geld te verdienen op de verschillende markten. In het bijzonder als je beginner bent in de wereld van beleggen. Het is hierbij van belang om vooraf het nodige zelfonderzoek te doen, zo kun je beleggingsdoelen en investeringen inzichtelijk maken. Aan de hand daarvan kan je de investeringen bepalen die nodig zijn om de opgestelde doelen te bereiken.

Je kunt er voor kiezen om de grootte van bepaalde risico’s te verminderen door meerdere strategieën toe te passen. Hieronder lees je welke strategieën er zijn en wat voor effect deze kunnen hebben.

Risico verkleinen door toepassen meerdere strategieën

Ondanks dat je in dit artikel meerdere beleggingsstrategieën zal lezen, probeer ik je niet te laten beïnvloeden door hoe de strategieën overkomen. Het is van uiterst belang zelf research te doen, geen van onderstaande strategieën is per definitie goed of fout.

Buy & Hold Beleggen

Beleggingsclub 6

Deze strategie staat bekend als de meest toegepaste strategie. Het betreft het aankopen van aandelen om voorlopig niet te verkopen. De aandelen dienen als je bezit, bezit dat je pas verkoopt als je het geld nodig hebt. De markt hoef je niet in realtime bij te houden, daar komt nog bij dat de transactiekosten minimaal zijn. Je kunt buy & hold beleggen zien als vrij ‘luie’ vorm van investeren.

Aan de andere kant is het risico dat je vaak te laat afscheid neemt van bepaalde aandelen, waarbij de desbetreffende aandelen vaak al verlies hebben geleden op de beurs. Als je doorhebt dat het minder gaat met het aandeel, maar je wilt vasthouden aan je strategie, kan het stalen zenuwen vereisen om hier niet constant mee bezig te zijn.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Dollar Cost Averaging betreft een lange temijnstrategie waarbij er maandelijks voor een vaststaande som wordt geïnvesteerd in een beleggingsfonds of ETF. Deze strategie staat bekend als een realistischere manier van beleggen, mede omdat er geen startvermogen nodig is. Daarbovenop ben je bijna geen tijd kwijt aan DCA. De transitiekosten zijn laag en wederom hoeft de markt niet live te worden gevolgd.

Daar staat wel tegenover dat het een toewijding op lange termijn vereist en je je zult moeten verdiepen in het herbeleggen van de dividend.

Dollar Value Averaging (DVA)

Een variant op voorgaande beleggingsstrategie, die de laatste jaren steeds meer in de belangstelling van beleggers lijkt te komen. Het wordt gezien als ‘doorontwikkeling’ van de DCA-strategie. Het motto luidt; ‘Buy low, sell high’.
Bij de strategie zal er voor het investeren worden bepaald hoeveel het eindsaldo over een vast aantal jaar moet zijn. Wanneer dit bedrag bekend is, valt gelijk te berekenen wat het rendement aan het eind van iedere maand moet zijn. Bij de DVA-strategie koopt de belegger extra in als de beurs laag staat en verkoopt de belegger als de teller aan het eind van de maand boven het berekende streefvermogen staat.

Het voordeel is dat het eindbedrag bekend is, dat scheelt in de zorgen. Daar komt bij dat het ‘huiswerk’ minimaal is, iets waar menig scholier jaloers op zal zijn. Bovendien hoef je de markt wederom niet te timen.
Net als bij de andere genoemde strategieën, zitten er ook nadelen gebonden aan de DVA-strategie. Zo is het een complexere strategie dan de Dollar Cost Averaging-strategie, je moet immers meer rekenen. Bovendien zal er in tijden waarin een buitengewoon slechte beurskoers lopende is, fors moeten worden ingekocht. De strategie vergt een behoorlijke discipline, maar kan daarentegen ook behoorlijk lonend zijn.

Tot slot

Je kunt er voor kiezen om meerdere strategieën toe te passen in de manier van beleggen als individu of binnen een beleggingsclub. Iets wat vrij aantrekkelijk is omdat een aantal opgestelde beleggingsstrategieën weinig extra tijd kosten. Nogmaals, het is van uiterst belang dat je als belegger zelf kijkt naar wat goed werkt. Kortgezegd; je moet volledig vertrouwen hebben in de opgestelde beleggingsstrategie of -strategieën.

Wil jij lid worden van een beleggingsclub? Dit kan bij Harm van Wijk

In dit artikel heb je alles gelezen over wat een beleggingsclub is en waarom jij daar lid van moet worden.

Ik heb je alleen nog niet verteld over de beleggingsclub van Harm van Wijk!

Je ontwikkelt je eigen beleggingsstrategie op je eigen tempo. En je krijgt direct toegang tot veel trading updates en live Q&A’s.

Wanneer je lid bent van de beleggingsclub van Harm van Wijk krijg je:

  • Wekelijks een trading update van een beleggingsexpert.
  • Antwoord op al je vragen over handelsplatformen, indicatoren, trades & meer.
  • Ontdekkingen over de laatste kansen in specifieke markten en sectoren.
  • Iedere week concrete posities om in te spelen op de actuele kansen.
  • Live Q&A’s door diverse beleggingsexperts.
  • De mogelijkheid om zelf sneller te groeien in een besloten community met gelijkgestemden.

Daarnaast is het ook belangrijk om te vertellen dat je je lidmaatschap op ieder moment kan opzeggen. Oftewel, je zit nergens aan vast!

Wie is de oprichter van de beleggingsclub?

Beleggingsclub 1

Harm van Wijk is de oprichter van de website beleggen.com en de beleggingsclub.

Hij heeft de afgelopen 32 jaar niks anders gedaan dan particulieren ondersteunen met beleggen in aandelen en opties.

Als grensverleggende beleggingsexpert is hij bekend van zijn boek “In 10 stappen succesvol beleggen” en optredens bij ondermeer Eenvandaag, BNR nieuwsradio, Radio 1, Radio 2, RTL Business Class en Beleggersfair

Ook is hij in de afgelopen jaren adviseur geweest voor SNS Bank, Binck Bank, ING, Citibank, Lynx, De Financiële Telegraaf en ABN Amro Turbo’s.

Het resultaat hiervan was dat duizenden (beginnende) particuliere beleggers uit Nederland en België naar hem toekwamen voor advies en hem letterlijk alles vertelden over hun verlangens, wensen, uitdagingen en valkuilen.

En nu leert hij particuliere beleggers hoe ze dit kunnen gebruiken om een veilige financiële toekomst voor zichzelf (en hun gezin) te creëren en andere doelen te realiseren.

Ben jij geinteresseerd in de beleggingsclub? En wil jij lid worden van de beleggingsclub? Klik dan snel op de knop hieronder!

Wil jij lid worden van de beleggingsclub?
Klik dan snel op de knop hieronder
GA DIRECT NAAR DE BELEGGINGSCLUB
Over

Hoi, ik ben Pieter! Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met investeren, en voor het eerst bitcoin gekocht in 2013! Op mijn website deel ik alles over beleggen, cryptocurrencies, side hustles en andere manieren van online geld verdienen! Ik dacht altijd dat beleggen voor oude grijze mannen was, maar dat is niet zo! Veel plezier met lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*