Aandelen kopen en verkopen voor beginners? Lees hier wat je moet doen!4 minuten leestijd

Aandelen kopen en verkopen voor beginners? Lees hier wat je moet doen!<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">4</span> minuten leestijd</span>

Beleggen is tegenwoordig erg populair en veel mensen willen beginnen met beleggen.

Echter veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Er is ontzettend veel informatie en door de bomen zie je vaak het bos niet meer.

Dit weerhoudt veel mensen ervan om te beginnen met beleggen. Het moeilijkste is om de eerste stap tot beleggen te zetten. Wanneer je eenmaal begonnen bent, is het eenvoudiger om aandelen te kopen en verkopen.

Wil jij beginnen met beleggen? Op deze pagina bespreek ik waar je rekening mee moet houden, wat je kan doen en wat je absoluut moet weten! Dit artikel is gericht op het kopen en verkopen van aandelen. Ik heb ook een artikel geschreven over cryptocurrencies waar ik ultieme tips geef die je zeker niet mag missen.

Dit is de ultieme pagina om te leren over aandelen te kopen en verkopen voor beginners. Lees snel verder!

Waarom moet je aandelen kopen en verkopen voor beginners?

In deze paragraaf lees je waarom je moet beginnen met beleggen. Voor de beginnende belegger heb ik hier de belangrijkste onderwerpen omschreven waarom jij moet beginnen met beleggen!

Eigenaar worden van een bedrijf

Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt wordt je mede-eigenaar van het bedrijf. Als je bijvoorbeeld als belegger aandelen van Shell koopt, ben jij voor een gedeelte eigenaar van het bedrijf Shell.

Als eigenaar van een bedrijf heb je recht op het bijwonen van de aandeelhoudersvergadering en op de uitkering van het dividend. Over het laatste lees je verderop in dit artikel meer!

Wat is koerswinst?

Aandelen kopen en verkopen voor beginners 2

Je betaalt een bepaalde prijs voor een aandeel wanneer je deze koopt.

De prijs van het aandeel wordt ook wel de koers genoemd. Wanneer de koers van het aandeel stijgt nadat je deze gekocht hebt, heb je koerswinst. Koerswinst is het positieve verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van je aandeel.

De koers van het aandeel kan ook omlaag gaan. Hierover lees je verderop in dit artikel meer!

Echter zijn er meerdere manieren om geld te verdienen aan een aandeel. Een goed voorbeeld hiervan is dividend.

Wat is dividend?

Een bedrijf maakt normaliter winst. Deze winst kan gedeeld worden met de eigenaren van het bedrijf, de aandeelhouders. Het is een manier om geld van het bedrijf aan de aandeelhouders te overhandigen. Een bedrijf is niet verplicht om dividend uit te keren. Het geld wat het bedrijf niet uitkeert aan aandeelhouders kan het bedrijf herinvesteren.

Het uitgekeerde dividend wordt meestal belast met een dividendbelasting. De overheid in Nederland heft 15% dividendbelasting. Het dividend kan zowel worden uitgedrukt als het totale dividend, maar meestal ligt de focus op het dividend per aandeel.

In deze paragraaf lees je meer over dividend. Wat dividend is, welke belasting je moet betalen over dividend en het belang van dividend en dividendrendement.

Cash dividend

In de meeste gevallen wordt het dividend in kasgeld uitgekeerd. Dit heet cash dividend. Hiermee wordt door het bedrijf een geldbedrag overgemaakt naar je rekening.

Bedrijven kunnen zowel per maand, kwartaal, per jaar of eenmalig en ter speciale gelegenheden dividend uitkeren. De eenmalige dividenduitkering wordt meestal gedaan ter speciale gelegenheden.

Stock dividend

Er zijn echter ook andere manieren om dividend uit te keren, sommige bedrijven geven bijvoorbeeld een stock dividend uit.

Een stock dividend bestaat uit nieuwe aandelen die voor deze gelegenheid worden uitgegeven. Je krijgt dus geen geldbedrag op je rekening gestort, maar in plaats hiervan krijg je nieuwe aandelen van het bedrijf. Na de uitkering van het stock dividend heb je dus meer aandelen in je bezit.

In sommige gevallen kunnen beleggers ook kiezen tussen een cash of stock dividend.

Dividendbelasting

In Nederland heft de overheid dividendbelasting. De dividendbelasting in Nederland bedraagt 15% van het uitgekeerde dividend. Wanneer je dividend uitgekeerd krijgt wordt er dus automatisch 15% van ingehouden. Echter het dividend kan dan verrekend worden met de inkomstenbelasting.

Aandelen kopen en verkopen voor beginners 3

In ieder land verschilt de dividendbelasting. Echter heeft Nederland met veel landen een belasting verdrag gesloten, waardoor Nederlandse beleggers hetzelfde belastingtarief betalen bij ontvangen dividenden van bedrijven uit het buitenland. Ook al geldt in het buitenland een ander tarief, je betaalt nog steeds het Nederlandse tarief.

Ga bij je broker na of het aandeel wat je bezit in het buitenland genoteerd is, en of Nederland hier een verdrag mee heeft gesloten!

Aandelen kopen en verkopen voor beginners, wat zijn de risico’s?

Naast de voordelen van beleggen zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden. In deze paragraaf lees je wat de risico’s zijn van beleggen.

Wat is koersrisico?

Eerder op deze pagina hebben we koerswinst besproken. Uiteraard kan de koers van het aandeel van een bedrijf ook omlaag gaan.

Als dit gebeurt nadat je het aandeel gekocht hebt, heb je koersverlies. Schrik niet, dit is normaals als dit voorkomt en overkomt iedere belegger. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de koers van het aandeel omhoog gaat zodat je koerswinst gaat maken.

Dit is het risico dat je beleggingen minder waard worden.

Wat is valutarisico?

Als belegger heb je de mogelijkheid om wereldwijd te beleggen. Wanneer je buiten de eurozone belegt krijg je te maken met valutarisico. Valutarisico ontstaat wanneer je in een andere valuta dan de euro belegt.

De waarde van je belegging is dan genoteerd in een andere valuta, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar. Als de koers van de dollar daalt in vergelijking met de euro, dan heeft dit een negatieve invloed op de waarde van je belegging in de dollar. De waarde in euro’s van je belegging daalt dan, ondanks dat de koers van het aandeel gelijk is gebleven.

Welke broker moet ik gebruiken?

Er zijn meerdere Nederlandsen brokers waar je je op aan kan melden. Een goede broker voldoet aan een aantal eisen, waaronder dat het aanbod erg breed is. Je hebt niets aan een broker die weinig aandelen aanbiedt, want het aandeel wat je dan wilt kopen is niet beschikbaar.

Daarnaast zijn de kosten erg belangrijk. Iedere euro die je moet betalen heeft direct een negatieve invloed op je rendement! Let dus op de kosten!

DeGiro is een broker die aan bovenstaande eisen voldoet! Ik raad je daarom ook aan om een account aan te maken bij DeGiro. Op DeGiro staat ook duidelijk aangegeven of Nederland een verdrag heeft gesloten met het land van het aandeel dat je wilt kopen of al in je portefeuille hebt. Zo weet je eenvoudig of je niet teveel dividendbelasting betaalt!

Klik hier om je aan te melden bij DeGiro en direct te profiteren van de voordelen van beleggen! >>

Aandelen kopen en verkopen voor beginners met de gratis handleiding van drs Harm van Wijk?

In dit artikel heb je gelezen waarom je moet beginnen met beleggen, en wat je eraan kunt doen.

Ik heb je alleen nog niet verteld over de gratis handleiding van drs Harm van Wijk!

In deze handleiding leer je hoe winst te maken op de beurs zonder veel risico te lopen.

In 30 winstgevende aandelen in 5 minuten leer je precies welke aandelen je moet kopen, en hoe je dit doet. Dit is de ultieme gids voor om te beleggen en te lezen welke aandelen je moet kopen voor beginners.

Wil jij beginnen met beleggen? Dan raad ik je zeker aan om even op de website van drs Harm van Wijk te kijken.

Wil jij meer leren over beleggen?
Klik op de knop hieronder om meer informatie te ontvangen over het boek + pakket in 10 stappen succesvol beleggen?
GA DIRECT NAAR HET BOEK

Over

Hoi, ik ben Pieter! Ik heb inmiddels 10 jaar ervaring met investeren, en voor het eerst bitcoin gekocht in 2013! Op mijn website deel ik alles over beleggen, cryptocurrencies, side hustles en andere manieren van online geld verdienen! Ik dacht altijd dat beleggen voor oude grijze mannen was, maar dat is niet zo! Veel plezier met lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*